4 tips om te checken of jij nog veilig werkt op internet

Er is de afgelopen week veel te doen geweest over het beveiligingslek in Citrix. Veel bedrijven zijn hierdoor wakker geschud en vragen zich af hoe veilig hun eigen omgeving is. Tros-it heeft voor jou 4 tips waar je zelf mee aan de slag kunt om je werkomgeving beter te beveiligen tegen cyber criminelen. Hieronder geven we je vast 4 tips waarmee je veiliger werkt.

Tip 1: Stel een goed wachtwoordbeleid op

Het maakt niet uit waar je moet inloggen, een goed wachtwoord maakt het lastiger voor hackers om makkelijk binnen te komen. Gebruik altijd meer dan 12 tekens, gebruik hoofdletters en kleine letters door elkaar, gebruik altijd 1 of 2 speciale tekens en cijfers in je wachtwoord en update eens in de 2 a 3 maanden al je wachtwoorden. Maak het hackers niet al te makkelijk en gebruik geen eigen namen, geboortedata en andere persoonlijke gegevens. Stel een wachtwoordenbeleid op waarin je vastlegt hoe vaak medewerkers hun wachtwoorden moeten updaten en welke minimale eisen je stelt aan een wachtwoord. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, toch gaat dit in de praktijk nog heel vaak mis.

Tip 2: Update je software

Softwareplatformen als Microsoft en OS bieden regelmatig updates aan. In de meeste gevallen zullen deze updates automatisch worden uitgevoerd. Voor andere softwarepakketten die gebruik maken van een internetverbinding hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je virusscanner, ftp programma’s of ERP en HR software. Maak met je ICT beheerder duidelijke afspraken over wanneer welke updates moeten plaatsvinden en zet deze desgewenst in een agenda. Heb je nog geen ICT beheerder? Neem dan gerust contact met ons op via www.tros-it.nl.

Tip 3: Wees voorzichtig met e-mails van onbekenden

Ook deze ligt erg voor de hand maar hier gaat het toch vaak mis. Open geen mail van afzenders die je niet kent. Maar ook wanneer een mail van een bekende afzender komt, is het vaak nog goed opletten of de verzender wel echt is wie hij zegt te zijn. Klik nooit zomaar op linkjes maar check de mail op echtheid. Is het e-mailadres dat bij de verzender staat verzonden vanaf het domein van de verzender? Komt een mail bijvoorbeeld van klantenservice@tros-it.nl of van tros-it@freemail4now.com? Om je medewerkers bewust te maken van de manier waarop hackers aan gegevens proberen te komen, raden we je aan een workshop te organiseren. Of om regels op te stellen voor het gebruik van e-mail. Wij denken graag met je mee.

Maak je gebruik van USB Sticks? Beveilig de data dan

Wanneer het niet echt nodig is, raden we het gebruik van USB sticks binnen bedrijven af. Met een USB stick staat je data op een informatiedrager die je makkelijk kwijtraakt. Zorg er dan ook voor dat wanneer je een USB stick gebruikt, deze altijd beveiligd is met een wachtwoord en encryptie. Op die manier loop je niet gelijk risico wanneer je een USB stick verliest. Het beste en veiligst blijft natuurlijk om gebruik te maken van cloudoplossingen om je data veilig op te slaan. Daar hebben we prima oplossingen voor waarmee we je verder kunnen helpen.

Meer weten?

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of wilt advies? Neem dan gerust contact op met Tros IT via e-mail info@tros-it.nl of telefoonnummer 085-8000208.